Château la Marzelle, Grand Cru Classé de Saint-Emilion, strekt zich uit over 17 hectare op een heel bijzonder en afgelijnd terroir, namelijk het Haute Terrasse de Saint-Emilion, de oude bedding van de rivier L’Isle.
Château La Marzelle deelt dit terroir met andere prestigieuze crus zoals Petrus op Pomerol, Cheval Blanc en Figéac op Saint-Emilion. Het terroir bevat wijngaarden met veel kiezels, zand en klei. Beplant met 80 % Merlot, 13 % Cabernet Franc en 7 % Cabernet Sauvignon. Manuele oogst. Zeer strenge sortering. Rijping gedurende 12 tot 18 maanden op Franse eikenhouten vaten.
Men vindt dit domein reeds terug op de kaart van Belleyme in 1821 en het werd onmiddellijk geklasseerd als Grand cru classé bij de eerste klassering in 1955. In 1998 werd het gekocht door de Belgen Jean-Jacques en Jacqueline Sioen.
Château Prieuré La Marzelle, Saint-Émilion Grand Cru Contrôlé, het tweede merk van Château La Marzelle, werd gemaakt vanaf 2003. In dat jaar kocht de familie Sioen vier hectare uitstekend terroir van haar directe buurman. Sinds 2012 zijn deze vier hectare geïntegreerd in de Grand Cru Classé-landclassificatie, hoewel het oorspronkelijke merk voor de tweede wijn behouden is gebleven. Het label onderging dezelfde veranderingen als het label La Marzelle vanaf het jaar 2011.
De wijn:
Onze echte première in biodynamics.
Na ons biodebuut in 2008 en het leren gebruiken van kruidenthee in 2011, bereikten we in 2015 een nieuwe fase: Biodynamica. Onder leiding van Anne Caldéroni pasten we de principes van biodynamica toe in onze hele wijngaard. De wijnstokken reageerden opmerkelijk.
De oogst van 2015 had veel minder regen dan het dertigjarige gemiddelde.
Ondanks een lichte vertraging in de kiem, is de evolutie sinds eind april uitzonderlijk. Echt een prachtige bloei, snel en uniform door de hele wijngaard.
Sterke vroege waterbeperkingen vertraagden enigszins het ‘veraison’ dat werd ontgrendeld door de welgekomen regenval in augustus. De prachtige weersomstandigheden in september zorgden voor een goede rijping en verspreiding van de oogst die plaatsvond in La Marzelle van 17 september tot 7 oktober 2015.
Druiven: 92% Merlot - 8% Cabernet sauvignon. Leeftijd van de wijnstokken is gemiddeld 30 jaar.
Terroir: 3 soorten: grind (voortzetting van de grindbodems van Figeac), zand op klei (vergelijkbaar met die van Petrus), oud zand
Serveer op 12-16 ° C
€31,00