Tenuta Rapitala omvat 225 hectaren wijngaarden gelegen in het hart van Sicilië. Hier waren het de ouders van de huidige eigenaar graaf Laurent Bernard De La Gatinais die in 1968 het wijnhuis startten. Dankzij de Franse roots van de vader van graaf Laurent Bernard De La Gatinais, was Rapitala het eerste Siciliaanse wijnhuis dat internationale druiven aanplantten. Tegenwoordig staat het wijnhuis bekend om zijn hoge kwaliteit en diversiteit aan wijnen waarbij traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Naast wijnmaker Silvio Centonze die verantwoordelijk is voor de kelder, werkt landbouwkundige Ignazio Arena in de wijngaarden. Beiden willen zo milieu vriendelijk mogelijk te werk gaan.
Om dit te bereiken, wordt er gebruik gemaakt van hernieuwbare energie afkomstig van windmolens die zich bevinden op de top van de heuvels rondom het huis.
De naam Rapitala is afgeleid uit het Arabisch en betekent land van god. Arabische teksten en architectuur zijn nog veel te vinden op Sicilië doordat het eiland in het verleden Saraceens is geweest
De druiven worden twee weken lang ingeweekt op droesem de vergisting op roestvrijstalen tanks. Dit gebeurt per druivenras apart. Na de vergisting wordt de cabernet sauvignon opgevoed op Frans eiken barriques. En de nero d’avola rijpt op grote fusten van drieduizend liter. Beide wijnen rijpen apart voor tien maanden. Nadat de wijnen geblend zijn rijpt deze voor nog drie maanden op fusten van vijduizend liter gevolgd door nog eens zes maanden rijpen op de fles in de kelder.
Aroma’s van zwarte bessen en bittere chocolade gevolgd door een overweldigende smaak van pruimen, braambessen en kruiden zoals tijm en rozemarijn. De Hugonis heeft een eindeloze afdronk.
Druivensoorten: Cabernet Sauvignon, Nero d’Avola
€29,50